Navegant

Tossa d'Alp (2536m) pel corredor de la Mitja Lluna

 

En un entorn civilitzat on dominen els perfils suaus, destaca una muralla ratllada de biaix per un encaixonat corredor de dificultat mitjana. Som a la Cerdanya, a les instal·lacions de l’estació d’esquí alpí de la Masella, i el corredor és situat a la capçalera de la Coma Pregona. Sortida de mitja jornada que podem arrodonir pujant al proper cim de la Tossa d’Alp.

 

Zona: Pirineu Oriental Català

Tipus d’activitat: Alpinisme i corredors

També pertany a:  Pirineu    Catalunya

 

 

 

 

 

1 Mapa de l’Editorial Alpina

2 Croquis

3 Vora el coll, la part final de l’aproximació

4 Corredor de la Mitja Lluna

 

RESUM

Dificultat: BD+ Itinerari curt, civilitzat, i de fàcil retirada.

Material recomanat: Piolets, grampons, corda i casc. Friends/tascons mitjans i petits, segons les condicions que hi trobem també podem col·locar algun cargol de glaç curt.

Època aconsellable: Segons els anys, des del mes de Gener fins al mes de Maig. Anar-hi quan l'estació és tancada pot ser una molt bona opció.

Desnivell: 700m fent l’ascensió fins al cim

Canal: 150m

Orientació: Nord

Horari: 1h per a l’aproximació, 1’30-2h pel corredor i 30 minuts més fins al cim, en total 3-3’30h fins a la Tosa.

Mapa: Editorial Alpina, Moixeró La Tosa 1:25.000

Risc d’allaus: Baix. L'aproximació i el descens es fan per pistes d'esquí. Només heu de mirar que la neu de la canal sigui transformada.

Recomanacions: Com que el corredor aguanta normalment fins a finals de Maig, s’hi pot anar quan l’estació ja és tancada amb un ambient molt tranquil.

 

ACCÉS AL PUNT D’INICI

Des del poble d’Alp, a la Cerdanya, anem fins a l’estació d’esquí de la Masella. Quan hi siguem, continuem per una carretera secundària fins a l’aparcament més alt de l’estació, el de Coma Oriola (1950m).

 

APROXIMACIÓ A LA CANAL

Sortim caminant de l’aparcament de Coma Oriola per l’ampla pista d’esquí, amb telecadires a sobre, que va completament en direcció est. Coronem un ample coll pel punt més baix (una mica a l’esquerra), i davallem a l’altre vessant per una altra pista que va flanquejant en direcció sud-est. El corredor, per primer cop, és ben visible. Arribem al centre de la nova vall i agafem en direcció sud una altra pista que puja arran de les muralles que tenim a l’esquerra, fins a l’entrada del corredor, que és situat a la Coma Pregona.

 

 

 

 

 

5 Remuntant el con de dejecció

6 Inici de la part més estreta

7 Primer llarg

8 Acabant el primer llarg

 

CORREDOR DE LA MITJA LLUNA

Comencem a pujar pel con de dejecció de la canal (40°), fins que al cap d’uns 40 metres el corredor s’estreny de sobte. Aquí progressem per trams fàcils (45°), intercalats amb ressalts més drets (50°-55°, hi ha la possibilitat de trobar una mica de glaç segons l’època, si hi ha força neu el pendent serà més uniforme). Per col·locar punts d’assegurança utilitzem la propera roca d’una banda i l’altra. A la part de dalt, si és final de temporada o és any de poca neu, pot aparèixer algun tram mixt (IV). Després d’aquest tram estret d’uns 80 metres sortim a la rampa de neu superior, i girant una mica cap a l’esquerra, arribem a la carena.

 

TOSSA D’ALP I DESCENS

Som a tan sols mitja hora del cim, la cirereta del pastís d’aquesta curta jornada. Anem-hi doncs, només hem de seguir el llom nord-est de la Tossa d’Alp fins al cim (per vora les pistes). El cim, bon mirador cerdà, és a la dreta del refugi Niu de l’Àliga. A l’esquerra però, hi tenim una punta un pèl més baixa millora la vista cap a les fondalades del sud, la serralada prelitoral i el prepirineu. Cal destacar la vista de la cara nord del Pedraforca.

El descens més ràpid del cim és baixant per Coma Oriola (30-45 minuts). Anem cap al nord-est fins a treure el cap a la vall. Baixem recte cap al nord per pistes i posteriorment entrem a la coma per pistes o fent dreceres (esquerra), i només ens cal continuar baixant cap al nord fins a l’aparcament.

 

 

 

 

 

9 Part intermèdia

10 Arribant a la rampa de neu superior

11 Mirant enrera

12 Vista cap a migdia des de la punta sud

 

DESCENSOS ALTERNATIUS

Si acabada la canal, considereu finalitzada l’activitat del dia, hi ha dos descensos més sense necessitat de passar pel cim. Si us hi fixeu, abans d’entrar al corredor de la Mitja Lluna, hi ha una canal a l’esquerra que es pot fer servir per tornar. També des de la sortida del corredor cap a la dreta, aviat trobem una pista que es pot fer servir per baixar per Coma Pregona, ambdues opcions ens deixen de nou a l’entrada de la canal, i d’allà desfarem el camí de l’aproximació.

 

Diferents noms que podem trobar per la ruta

El cim de la Tossa d’Alp també el podeu trobar com el Pedró dels Quatre Batlles (hi arriben els termes d’Alp, Urús, Das i Bagà), o simplement com la Tosa. També podeu trobar el corredor rebatejat com a corredor Sinatra quan ja té el seu nom propi de tota la vida.

 

Data de la ressenya: Novembre 2008

Data de la ruta: Novembre 2008 en condicions d’innivació molt poc habituals per l’època

 

 ©muntanyaviva.cat  

 

Versió imprimible

@