Navegant

Balmes d'Uja passant per Talaixà i tornant per Sant Aniol

 

Una caminada que ens endinsarà a l’Alta Garrotxa en estat pur. Cingleres, boscos atapeïts, fagedes, camins poc transitats, torrenteres que baixen estrepitosament, en resum, un terreny molt més exigent del que pot semblar per la seva alçada. Per aquestes contrades és fàcil pensar en llegendes i bandolers, mentre camines per aquest terreny de “mala petja” però alhora encisador.

 

Zona: Prepirineu Català

Tipus d’activitatCaminades

També pertany a: Prepirineu  Catalunya 

 

 

 

 

 

1 Mapa Alta Garrotxa de l’Editorial Alpina

2 Sant Martí de Talaixà

3 La primera balmeta que trobarem

4 Una heura envaeix part de la balmeta

 

RESUM

Dificultat: Bastant alta. Hem d’estar a l’aguait de no perdre els senders correctes.

Època aconsellable: Tot l’any.

Desnivell: Uns 900m anant al Salt del Brull.

Horari: 5h per a tot l’itinerari circular. Afegiu-hi mitja hora més si arribeu fins al Salt del Brull des de Sant Aniol.

Mapa: Editorial Alpina, Alta Garrotxa 1:25.000

Altres possibilitats: Podem fer l’itinerari en sentit invers, però la sortida de Sant Aniol cap a Can Barrufa pot costar bastant de trobar si no coneixem la zona.

 

ACCÉS AL PUNT D’INICI

Hem d'arribar al poble de Montagut, i des d'allí agafar la carretereta fins a Sadernes. Aquí comença, cap a l'esquerra, una pista forestal en força bon estat. La seguim, passem uns quants aparcaments autoritzats fins que, a mà esquerra, vegem el trencall indicat cap al Pont de Valentí, pugem una mica més i aparquem a mà dreta en una zona autoritzada. L'aparcament en cap de setmana s'omple ràpidament i llavors regulen l'accés des de Sadernes, arribem-hi d'hora, sinó haurem de caminar 2’7 km des de Sadernes fins al punt d'inici.

 

 

 

 

 

5 Ja s’endevina el Puig de Sant Marc

6 Baumes d’Uja

7 La font

8 Balmes d’Uja

 

ANADA, CAP A LES BALMES D’UJA

Sortirem de l'aparcament (340m), tot baixant fins al trencall que hem vist passant en cotxe, i agafarem el sender que baixa a mà dreta. De seguida travessarem el bonic Pont de Valentí. A la sortida del pont hem d'anar completament a la dreta, cap al riu, la direcció del trencall està indicada com a Sant Aniol. Anirem seguint les marques grogues vora el riu. Més endavant, quan començarem a pujar, trobarem un trencall cap a l'esquerra (indicat) que hi posa Talaixà. Deixarem les marques grogues (que se’n van cap al congost), i seguirem aquest camí. Trobarem algun trencall sense indicar, però és fàcil de seguir, agafeu sempre el camí més important i, en cas de dubte, el que va a l'esquerra, mai torneu a baixar al riu. En aquest tram de camí trobarem marques de tots els colors, no en feu gaire cas. Arribarem al poblet de Talaixà si fa no fa al cap d’una hora.

Al poble hi ha una bona cruïlla de camins cap a totes les direccions. Nosaltres pujarem tot passant per davant de les quatre cases fins a l'ermita de Sant Martí de Talaixà, en estat precari. Aquí és important d’estar a l'aguait, ja que podem confondre'ns fàcilment. Hem de passar l'ermita per la dreta i després de pujar a una feixa, anar cap a l’extrem de la dreta a buscar un sender que s’inicia amb marques verdes. No hem de sortir rectes des de darrera l'església (senders difusos). El sender amb marques verdes puja per un barranquet i al cap de poca estona gira cap a l'esquerra fins a la bassa de Talaixà. Seguirem les marques i algunes fites per dins al bosc fins a trobar un trencall indicat a uns 935m d'alçada (15 minuts des de Talaixà), a l'esquerra cap al Comanegra, i a la dreta cap a on anem nosaltres, a les balmes d'Uja.

Seguirem aquest sender fins al coll de la Balmeta. Del coll en sortirem cap a l’esquerra i tot entrant a la part obaga de la muntanya, veurem com el bosc es torna una fageda que a la tardor deu ser espectacular. Forta baixada on cal anar amb compte al principi. Trobareu una primera balma, on l’heura està lluitant contra la roca. El sender passa arran del precipicis del vessant de Sant Aniol,  però aviat se suavitza i començareu a veure les muralles del Puig de Sant Marc, i si us hi fixeu, cap a la dreta, intuireu on hi ha les balmes.

Les Balmes d’Uja, un petit tresor d’aquests que resten amagats a l’Alta Garrotxa. Així que hi arribeu, hi teniu una bona font que més amunt brolla de la base de la roca. Després de reposar i gaudir del lloc continuarem avall, cap a Sant Aniol d’Aguja.

 

TORNADA, CAP A SANT ANIOL D'AGUJA

El camí, resumint, sempre baixa per la riba esquerra del barranc. Al cap d’un moment de caminar, trobarem un trencall cap al nord (indicat com a Camp de Roc), que ens portaria cap al Puig de Sant Marc, no l’agafeu, continueu avall. El sender perd metres vertiginosament, un exemple d’això és el curiós pas de l’Escaler del Jóc, uns esglaons de pedra encaixonats en una roca, que són l’únic punt feble per continuar el descens.

Encara ens queda una altra possible confusió: a una alçada d’uns 780m tenim una cruïlla no gaire clara, agafarem el sender de l’esquerra que surt planejant, ja que el que baixa en direcció al barranc, no tan sols hi arriba, sinó que el creua i ens portaria flanquejant fins a Talaixà. Poc després arribarem a Can Barrufa, que hi accedirem cap a la dreta per sortir-ne cap a l’esquerra i, tot obviant petits trencalls difusos, arribarem a Sant Aniol.

Si teniu temps val la pena anar a veure el Gorg Fosc i el Salt del Brull, només hem d’anar cap al nord, primer per l’esquerra del riu i després baixant-hi i passant per on ens vagi millor, anar i tornar ens costarà mitja hora.

Des de Sant Aniol d’Aguja seguirem el GR11 travessant el riu així que sortim per un pont de nova construcció, fins a una múltiple cruïlla de camins que ara és ben indicada, nosaltres anirem cap a la dreta i passarem tot l’espectacular congost de Sant Aniol. El precari pontet que el creuava , l’han canviat per un de sòlid i amb baranes. Només heu de tenir la precaució que, quan arribeu a la pista forestal del final del congost, no l’heu de deixar per cap sender, ja que aniríeu a parar a Sadernes, i a nosaltres ens interessa arribar a l’aparcament, que és trenta metres més amunt del punt on trobareu  la pista principal del matí.

 

 

 

 

 

9 Escaler del Jóc

10 Sant Aniol d’Aguja

11 El Salt del Brull amb aigua i sense aigua

12 L’antic i el nou pontet del congost

 

Diferents noms que podem trobar per la ruta

També se’n diuen Baumes d’Uja.

 

Data de la ressenya: Juliol 2008

Data de la ruta: Març 2008

 

 ©muntanyaviva.cat  

 

Versió imprimible

@