Navegant

Sa Costera, des del Mirador de ses Barques a Cala Tuent

 

Una bella excursió, ben clàssica a l’illa, que té dues parts ben diferenciades. Durant la primera admirarem un munt d’oliveres centenàries i anirem resseguint, sempre que ens sigui possible, un sender empedrat. A la segona, el sender de Sa Costera ens delectarà amb unes vistes espectaculars de la costa nord. Itinerari assequible però que no té bona combinació de transports, cosa que haurem de preveure i adaptar al nostre gust.

 

Zona: Illes Balears

Tipus d’activitatCaminades

 

 

 

 

 

1 Mapes ajuntats de l’Editorial Alpina

2 Cala Tuent a vista d’ocell

3 El camí empedrat i les feixes d’oliveres

4 Olivera en forma de brau a Bàlitx d’Enmig

 

RESUM

Dificultat: Mitjana si només fem el recorregut d’anada. El recorregut és simple i ben indicat. Si fem l’anada i la tornada pel mateix lloc la dificultat serà bastant alta per la llargada que adquirirà la ruta.

Època aconsellable: A l’estiu hi fa massa calor. De mig Setembre fins a mig Maig.

Desnivell: +340m -680m per a l’anada (11km). Si hem de tornar pel mateix camí uns 1000m positius i negatius acumulats.

Horari: 3-3’30h per a l’anada.

Mapa: Editorial Alpina, Mallorca Tramuntana Nord i Mallorca Tramuntana Central 1:25.000

Altres possibilitats: Cal que us plantegeu què voleu fer, ja que fer l’anada i la tornada és llarg i potser no tothom està disposat a caminar tantes hores. Altres opcions (a part de tenir algú que us vingui a recollir), són que només arribeu al coll de Biniamar i aneu en 20 minuts a la Torre de Na Seca (molt bon mirador), o des del coll, anar només fins a les cases de Sa Costera (tot això és per escurçar el trajecte de tornada).

Un altre plantejament és sortir a caminar al revés, des de Cala Tuent, i arribar a les Cases de Sa Costera o a la Torre de Na Seca i tornar. Nosaltres vam fer la ruta sencera de Sa Costera, un exquisit dinar al restaurant Es Vergeret, i la tornada fins al Mirador de ses Barques.

 

ACCÉS AL PUNT D’INICI

Hem d’arribar al Mirador de ses Barques, vora el punt quilomètric 45 de la carretera entre Sóller i el Santuari de Lluc.

 

DEL MIRADOR DE SES BARQUES AL COLL DE BINIAMAR

Des de l’aparcament del mirador podem començar a caminar per uns graons que pugen a la part dreta (més bonic), o per la pista forestal que surt recta, ambdues opcions van a parar al mateix lloc. Pugem doncs pels graons, i després per un fort però curt pendent, el sender va cap a l’esquerra i posteriorment davalla a la pista forestal abans indicada. La seguim cap a la dreta i arribem a la vora de Bàlitx d’Amunt (el coll de Biniamar ja és visible al fons). Continuem cap a la dreta i, al primer revolt tancat, en una triple cruïlla (dos senders i la pista) deixem la pista i agafem el camí empedrat (el del centre, és un tros del camí que antigament unia Sóller amb Sa Calobra), que baixa fins a la font de Bàlitx. Més endavant girem a mà dreta i tornem a baixar a la pista forestal que seguim cap a la dreta fins a Bàlitx d’Enmig, on hi ha una olivera realment espectacular en forma de brau. Continuem per la pista fins a un trencall on hem d’agafar un sender que surt cap a l’esquerra i, abans d’una barraca, no fem cas d’un trencall i anem recte (dreta), on retrobem el camí empedrat fins a Bàlitx d’Avall, on acabem d’arribar-hi per la pista que ens ha acompanyat durant tot el camí. No cal entrar al poble, creuem el torrent de Na Mora per un bon pont, i poc després deixem la pista que va cap al coll de Biniamar per pujar per un sender que surt a la dreta (anomenat Na Cavallera), que ens portarà fins a sota el coll. Els últims metres els farem de nou per la pista (on surt un sender a l’esquerra que, si volguéssim, ens portaria a la Torre de Na Seca), coll de Biniamar.

 

 

 

 

 

5 Vista durant la primera part de la ruta

6 Formes capricioses

7 Vista des del principi de Sa Costera

8 Mirant enrera cap al final de Sa Costera

 

SA COSTERA

Des del coll baixem per la pista (petita drecera indicada), veiem la desviació cap a l’esquerra que va a les cases de Sa Costera, i finalment, cap a la dreta, quan la pista s’acaba, comencem el sender de Sa Costera.

El sender planeja o davalla lleugerament amb unes vistes espectaculars d’aquesta part de la costa. Quan som aproximadament a la meitat del recorregut, cap a mar surt un trencant que porta a Sa Fàbrica d’Electricitat, on s’hi produïa llum per la vall de Sóller fins als anys seixanta. Aquesta llum es feia amb l’aigua que brolla d’una de les fonts més importants i cabaloses de tota l’illa, la Font des Verger. Actualment (inaugurada a l’agost de l’any 2008), hi ha una canalització submarina que en porta l’aigua dolça fins al port de Sóller i posteriorment, fins a la badia de Palma. Nosaltres continuem pel sender que ara guanya altura fins al coll de Na Polla. Durant aquesta pujada admirem s’Udró des Forat — Udró és un topònim mallorquí que només apareix a una part de la costa de Tramuntana. Es refereix a prominències rocoses tocant a mar tipus cavall Bernat. Quina riquesa lingüística que tenen! —

Baixem per l’altre cantó del coll i acabem en una pista d’on ràpidament en sortirem cap a l’esquerra per un sender. Poc després trobem una nova pista que seguim però en sortim de seguida per uns graons a l’esquerra, i havent fet els graons trobarem l’última cruïlla indicada, nosaltres anem cap a l’esquerra, cap a la cala i el restaurant (dreta Tuent).

Quan arribem al restaurant Es Vergeret, si volem anar fins a la cala per camí, ens hem de fixar que a mà dreta dels últims graons que hem baixat hi ha un garrover d’on surt un sender cap a la cala, que, travessant la carretera, davalla fins a la mar.

 

 

 

 

 

9 Temps diferent a Sa Costera

10 Sa Costa Mediterrània

11 S’Udró des Forat

12 Cala Tuent

 

TORNADA

Pel mateix lloc si no hem previst cap transport alternatiu.

 

Diferents noms que podem trobar per la ruta

La Costera

 

Data de la ressenya: Novembre 2008

Data de la ruta: Març 2008

 

 ©muntanyaviva.cat  

 

Versió imprimible

@