Navegant

Morro de sa Vaca (279m) pel pas de s'Argamassa

 

Un cim mallorquí que ens amaga una colla de sorpreses per a coronar-lo. Des del Port de Sa Calobra, el suau vessant sud del Morro de Sa Vaca es veu allà mateix, però no té cap ruta fàcil per accedir-hi tocant de peus a terra. Nedant, amb el permís de la mar, hi arribaríem en poca estona, però ni som bons nedadors, ni hi volem arribar d’aquesta manera, que som de secà. N’explico la ruta més habitual, que de caminada fàcil no en té res, però posseeix una bellesa i una originalitat que en compensa l’esforç. El desnivell acumulat que farem gairebé triplica la seva modesta altura a causa de les contínues ondulacions del terreny. Tot plegat fa que l’itinerari tingui similar duresa a l’anada que a la tornada. Del cim, desplaçat cap al nord dins la mar, gaudireu d’una vista excepcional d’aquesta part de la costa mallorquina.

 

Zona: Illes Balears

Tipus d’activitatExcursionisme

 

 

 

 

 

1 Mapa de l’Editorial Alpina

2 Morro de sa Vaca des de sa Calobra

3 Sortint dels túnels ja es veu part de la ruta

4 Va de Morros

 

RESUM

Dificultat: Alta. S’ha de tenir intuïció muntanyenca per trobar l’itinerari correcte i estar avesat a grimpar. Si teniu experiència i hi ha bones condicions climàtiques no cal cap equipament especial, si hi aneu força gent potser us cal el casc per les pedres que podeu fer caure en algun tram. Si hi anéssiu amb algun company poc avesat a fer muntanya potser valdria la pena dur un cordino per assegurar-lo al primer tram si és el cas, o a la tornada.

Època aconsellable: A l’estiu hi fa massa calor. De mig Setembre fins a mig Maig. Per altra banda si trobem el torrent de Pareis amb força cabal d’aigua no podreu fer la ruta, o us haureu de mullar per arribar a l’inici de la grimpada.

Desnivell: 730m acumulats entre l’anada i tornada.

Horari: 5-6h entre anar i tornar.

Mapa: Editorial Alpina, Mallorca Tramuntana Nord 1:25.000

Recomanacions: Porteu força aigua, per poc sol que faci hi fa calor i no hi ha cap font en tot el recorregut. En cas de temps dubtós trieu una altra ruta. No és un itinerari per a caminants, s’ha de tenir certa experiència en terreny abrupte o fer-se acompanyar per algú més preparat per afrontar-lo amb seguretat.

Altres possibilitats: Hi ha un parell de possibles variants però no cal ni que us les plantegeu si és la primera visita que feu a la zona, o no teniu ganes de complicar-vos encara més la sortida, endureixen i eleven bastant el nivell de dificultat. Tan sols si coneixeu molt bé l’illa o hi aneu amb algú de la zona us les podeu plantejar. Per accedir a les faldes del Turmàs es pot pujar per un pas de força dificultat i que aconsella l’ús de corda, el pas d’es Racó (directament des de s’Olla). Per altra banda durant la ruta també es pot coronar es Turmàs, però és un cim amb un pas complicat i amagat que després s’ha de baixar.

 

ACCÉS AL PUNT D’INICI, SA CALOBRA

Del coll de sa Batalla o des del Santuari de Lluc anem en direcció Sóller, aviat trobem senyalitzada a la dreta la revirada carretera que ens portarà fins a Sa Calobra. Al final d’aquesta hi ha uns quants aparcaments lliures (pocs), o un gran aparcament de pagament.

 

 

 

 

 

5 El moment que hem de sortir del torrent

6 La continuació del coll per la lleixa

7 Croquis de la part caminada

8 Última part vista des de la vora del cim

 

ASCENSIÓ AL MORRO DE SA VACA

Sortim en baixada per la carretera i després, quan arribem als diferents restaurants de Sa Calobra, agafem a mà dreta el passeig turístic que, creuant uns túnels il·luminats, possibiliten d’anar caminant de Sa Calobra a la desembocadura del Torrent de Pareis (s’Olla). Entrem al torrent de Pareis vora el punt on arriba al mar i el remuntem una estona, en aquest tram és bastant ample, molt bonic i fotogènic, et fa sentir molt petit. Al cap d’uns 10 minuts arribem a un punt on per primer cop el torrent s’escanya sobtadament, hi ha uns enormes blocs de roca al mig, es diu el Gorg de s’Olla i sempre hi acostuma a haver-hi aigua, aturem-nos. Ens girem totalment com si volguéssim tornar sobre les nostres passes i mirem cap a la dreta. Hi tenim una balma, i més amunt, a l’extrem nord-est, una roca en forma de merlet a la cresta, cap aquí ens hem de dirigir, per estrany que sembli a primera vista.

 

 

 

 

 

9 Desembocadura del Torrent de Pareis

10 S’Olla, començant a remuntar el torrent

11 S’Olla, el mateix lloc vist de dalt

12 A mitja grimpada, el torrent al fons

 

D’entrada comencem caminant cap a la balma buscant alguna fita, quan hi siguem a sota tot és més clar, hem d’anar diagonalment de dreta a esquerra seguint les fites i guanyant alçada. Aquest tram és bastant penjat, grimpem en bona roca calcària alternant-ho amb trams a peu, fins i tot trobem en algun pas un petit cordino per agafar-nos-hi si ens cal. Després de fer la diagonal, pugem recte amunt cap al pendent per terreny una mica perillós (dreta), hi ha moltes pedres soltes que podem fer caure avall si no vigilem, tinguem-ho en compte si som un grup nombrós. Més amunt trobem una espècie de canal que remuntem pel centre (o per l’esquerra on hi ha un petit cable de vida si us cal) fins que, a l’alçada del merlet que hem vist des del torrent, en sortim cap a l’esquerra a buscar el petit coll a la dreta d’aquest merlet. Al coll guaitem a vista d’ocell la desembocadura del torrent de Pareis: magnífic. Encara ens queda un curt pas, l’últim, sortim del coll grimpant cap a la dreta, curt i en bona roca aspra. Superat aquest pas caminem una estona per una lleixa arran de paret, que ens permet d’avançar protegits en un entorn tan feréstec.

 

 

 

 

 

13 La canal

14 Vora el coll amb el merlet al darrera

15 El pas per sortir del coll i trobar la lleixa

16 Torrent de Pareis des de la vora del coll

 

Tota la lleixa és plena de càrritx, una planta molt abundant a les illes balears, i de la qual ens  podem refiar a l’hora d’agafar-la per la base per progressar en terreny vertical, gairebé tant com d’una roca. Pugem tot aquest tram a peu de paret (fites i sender) fins que el terreny es comença a obrir i a suavitzar, ara ja només ens resta caminar. A l’esquerra veurem es Turmàs, i a la seva dreta un prat ben pla ple de càrritx i uns quants pins solitaris i immensos al mig. Cap als pins ens dirigim, després baixem pel mig d’aquest suau prat en direcció cap a la mar, però a poc a poc, veurem com les fites i el sender van girant cap a l’esquerra rodejant la falda des Turmàs.

Per fi veureu la silueta del Morro de Sa Vaca traient el cap, sembla que ens l’hagin amagat fins ara! Seguim el sender i les fites cap a l’est que voregen es Turmàs per la dreta, i després baixem cap al nord fins al coll des Bancalet, de 65m. Això ho dius a Catalunya o als encegats per valorar els cims per les seves altituds i no s’ho creuen,  el que hem grimpat i caminat per arribar a un coll de tan sols 65 metres per sobre el nivell del mar! Del coll al cim, ara sí, la direcció és molt clara,  anem més aviat per la dreta del pendent seguint fites o si no les seguim tampoc no passa res, el terreny permet variants, acabarem arribant al cim per la seva dreta. Gran mirador de la costa mallorquina, la caminada ha valgut la pena.

 

 

 

 

 

17 Arribant al cim

18 Panoràmica parcial des del cim

19 De tornada amb el cim al darrera

20 Baixant el tram de pedra solta

 

DESCENS

Exactament pel mateix lloc.

 

 

Panoràmica complerta des del Morro de sa Vaca cap a l’illa

 

Data de la ressenya: Novembre 2008

Data de la ruta: Març 2008

 

 ©muntanyaviva.cat  

 

Versió imprimible

@