Navegant

Serra de Pessonada, Rocalta (1489m) pel pas de l’Escalirot

 

Segur que heu vist alguna vegada la serra de Pessonada, són els cingles ataronjats que queden a la dreta quan estem passant per la vora del Pantà de Sant Antoni anant cap a la Pobla de Segur. Doncs bé, pel mig d’aquests cingles de conglomerat d’aparença inaccessible, hi ha la canal d’escaligons on hi ha un sender sense cap dificultat tècnica que ens permetrà de superar la muralla meridional de la serra pel pas de l’escalirot, que ha servit durant dècades per pujar a la carena als pagesos, ramaders, i, malauradament, també els militars durant la guerra civil.

L’indret per on desenvolupa aquesta volta és molt bonic, bones vistes, viaranys molt ben trobats, força rapinyaires poc espantadissos, llocs carregats d’història..., ens va sorprendre molt positivament. Sembla estrany el munt de racons esplèndids que tenim en aquest país que desconeixem.

 

Zona: Prepirineu Català

Tipus d’activitatExcursionisme

També pertany a: Prepirineu    Catalunya

 

 

 

 

 

1 Mapa de l’Editorial Piolet

2 Croquis general de tota la sortida

3 Sant Corneli i els cingles de Pessonada per sobre el mar de boira

4 Pantà de Sant Antoni i la serra de Pessonada a la dreta

 

RESUM

Dificultat: Mitjana. Sender molt fressat i ben indicat amb marques de color groc durant gran part del recorregut.

Època aconsellable: Entre el mes d’Octubre i el mes d’Abril

Desnivell: 750m

Horari: Aproximadament 1’45h fins al cim i 1’45h pel descens en itinerari circular. En total 3’30h.

Mapa: Editorial Piolet, Boumort Oest 1:20.000

Recomanacions: Si voleu saber més coses dels tràgics fets que van succeir en aquestes contrades durant la guerra civil, podeu adquirir el llibre “25 excursions pel Front del Pallars” de Joan Ramon Segura, que és editat per Cossetània.

Altres possibilitats: Es pot fer l’itinerari a mida, no fer-lo circular, si tenim dos vehicles acabar-lo a Hortoneda o a Sant Martí de Canals, o fer la circular sense la part de l’ascensió.

 

ACCÉS AL PUNT D’INICI

Arribant a la Pobla de Segur venint de Tremp, i després de creuar el pont sobre el riu Flamisell, trenquem a mà dreta. Tots els trencalls que hi ha són molt ben indicats per arribar fins a Pessonada, hi ha 9 km de carretera secundària. El primer trencall continuem recte cap a Pessonada i Aramunt (a l’esquerra Claverol i Hortoneda), el segon a l’esquerra cap a Sant Martí de Canals i Pessonada (recte aniríem a Aramunt Nou), passem per Sant Martí de Canals i continuem fins al poble de Pessonada, on aparquem el vehicle a la part alta. El sender per on comença la caminada és molt ben indicat a l’esquerra.

 

 

 

 

 

5 La canal per on pujarem sense cap dificultat

6 La canal i el poble de Pessonada vistos durant el descens

7 Poc abans del pas de l’escalirot

8 Arribant a la carena per la sortida marcada amb pintura groga

 

CINGLES DE PESSONADA, PAS DE L’ESCALIROT, LA PORTELLA I ROCALTA

Comencem a caminar pel sender, aviat trobem l’ermita romànica de la Mare de Déu de la Plana des d’on, mirant cap als cingles de Pessonada, sembla complicat superar-los tan sols caminant.  Sortim per la part alta seguint les marques grogues i anem cap als cingles. Entrem a una canal, encara poc clara, passant per la dreta d’una agulla. Ens anem enfilant tot seguint el sender fins que arribem a una part on és més estret i hi ha unes estaques de ferro que impedeixen que baixin els rocs.  Més amunt trobem una zona on hi ha esglaons tallats a la roca i també algun d’encimentat, som al pas de l’escalirot.

Superat aquest tram tenim dues opcions per arribar a la carena:

- L’original, que és tornar cap al centre de la canal (fites, l’he marcat en blau a les fotos) i superar un graó fins que sortim a una zona més oberta i acabem arribant a la Portella passant per la balma del Corral de la Bastida (havia servit per guardar el ramat, però també de centre de comunicacions dels nacionals durant els enfrontaments per aquestes contrades a la Guerra Civil).

- L’altra, i actualment la que han marcat com a itinerari (marques grogues, l’he marcat vermella a les fotos) és, després de superar el pas de l’escalirot, obrir-nos cap a mà esquerra per una lleixa, més endavant superar una roca per uns grapes de ferro, i acabar fent quatre ziga-zagues per arribar a la carena de la serra de Pessonada, llavors haurem de caminar 5 minuts cap a la dreta per trobar la Portella amb la balma amagada, sota de l’altra opció.

Ara ja només ens resta caminar per la llarga carena fins al cim que és visible des de la Portella (terreny simple però sense sender ni marques). Anem caminant per la carena en direcció est/sud-est, trobem una pista forestal que si volguéssim també ens portaria fins ben a prop del cim, però és més bonic caminar per terreny obert, o sigui que en sortim ràpidament i continuem per la carena. Més endavant la tornem a trobar i, a la propera corba la deixem, tirem recte per sota d’una llarga línia de roques, i, de mica en mica, ens anem apropant cap a la carena, que ara ens queda força cap a la dreta. Quan hi arribem la seguim estrictament fins al cim. Si som observadors, a mig camí, veurem una generosa feixa a la dreta que s’anomena la feixa de Batllevell, on si hi entrem, a sota les balmes dels cingles hi ha alguna antiga construcció. I més amunt, també a mà dreta i amb el cim ja ben visible, surt una lleixa estreta que porta a un mur a mitja cinglera des d’on l’exèrcit franquista observava tot el que succeïa a la muntanya veïna de Sant Corneli. Hi ha una placa a l’interior amb inscripcions feixistes i signada pel batalló de Las Navas (de Tolosa). D’aquest punt fins al cim, la carena és plena de trinxeres.

Rocalta, vèrtex geodèsic i amb una vista notable que inclou alguns dels gegants aragonesos. A la part més propera tenim la vall de Carreu a sota i els seus cims escarpats, Sant Corneli al davant, l’embassament de Sant Antoni, la Pobla de Segur, i el Cap de Boumort.

 

 

 

 

 

9 La lleixa per arribar al centre d’observació

10 Vista al revés que l’anterior

11 Les parets vistes des del davant

12 Des del cim cap al sud-oest, es veu la lleixa

 

DESCENS A LA PORTELLA I VOLTA CIRCULAR

Tornem pel mateix itinerari de l’anada fins a la Portella i caminem 5 minuts més fins que retrobem les marques grogues. El camí, sempre ben marcat, baixa per la carena i aviat va cap a una clotada que queda a mà esquerra, hi baixem i en sortim flanquejant cap a la dreta per un tram molt bonic (anomenat els Feixancs de la Tremor), ja que caminem tota l’estona entre cingles. Més endavant sortim a una carena no gaire ampla i posteriorment entrem cap a l’obaga admirant les parets que envolten el barranc de Sant Martí (amb el Tossal de Sant Martí a la punta esquerra), i al darrera, l’imponent Roc de Santa. Aquí, i seguint un senderó cap a l’esquerra (és fàcil passar de llarg si no estem atents, a nosaltres ens va passar) podem anar fins a l’ermita de Sant Joanet que és dins d’una petita bauma, no té porta (va caure el dia de la construcció, cosa que es va interpretar com que el Sant no volia romandre tancat).  Després de veure l’ermita tornem al sender marcat, que tot i anar pel vessant del barranc no es separa massa de la carena, i un xic més avall, la tornem a creuar cap al vessant solell a un lloc anomenat el Reposador (on es reposa del camí el dia de l’aplec de l’ermita) des d’on es pot veure l’ermita de lluny. Davallem cap a l’esquerra i trobem una cruïlla. A l’esquerra, i marcat, cap a Pessonada, i continuant recte sense marcar però evident (entre trossos, camins i carretera) a Sant Martí de Canals. Nosaltres anem a Pessonada, el camí a l’inici és poc definit però és fàcil de seguir, va per sota els pals d’una línia elèctrica. Més endavant guanya una mica de desnivell, surt a uns camps, i continua a tocar del mur de pedra seca que els separa fins a una gran torre elèctrica, a on trobarem una pista forestal que ens durà a la carretera, ben a prop de Pessonada (a l’esquerra). Aquest tram des de la cruïlla el podem fer en mitja hora i té molt bona vista dels cingles que hem pujat al matí.

 

 

 

 

 

13 Itinerari aproximat, es veu la part del descens

14 Entrant als Feixancs (o Feixanes) de la Tremor

15 L’imponent Roc de Santa

16 Ermita de Sant Joanet

 

Diferents noms que podem trobar per la ruta

Podem trobar noms com el Roc de Pessonada o els Cingles de Pessonada. El Pas de l’escalirot també el podeu trobar com el pas dels escaligons, dels escalirons o dels escalirots.

 

Data de la ressenya: Desembre 2008

Data de la ruta: Desembre 2008

 

 ©muntanyaviva.cat  

 

Versió imprimible

@