Navegant

Versión Argentina   English version

 

Cerro Chucula 5760m Cerro Pabellón 5331m Cerro Morocho 5050m Cerro Peinado 5741m Cerro El Cóndor 6373m Cerro El Fraile 6062m Cerro de los Aparejos 4719m Cerro Negro de la Laguna Verde 5764m Ojos del Salado 6891m | Alta Catamarca, Argentina

 

A continuació exposo altres cims de la zona no ascendits per la nostra expedició, però que buscant un xic d'informació més, podreu provar. Simplement és per despertar la curiositat a algú, ja que hi ha molt poca informació de la zona. Cap dels cims que anomeno té una dificultat tècnica destacable, tot i això alguns són molt remots i la infrastructura d'accés i ascensió pot ser realment complicada. El millor període per pujar aquestes muntanyes és entre el mes de novembre i el mes de març.

 

Zona: Alta Catamarca, Argentina              Andes

Tipus d’activitat: Expedicions

També recomano llegir: Índex de la zona    Pobles i refugis    Recomanacions    Transports

 

Cerro Chucula 5760m | Alta Catamarca, Argentina

 

Mapa: Carta topográfica-Hoja 2769-17 Paso de San Francisco 1:100.000 IGM Argentino i Carta topográfica-Hoja 2769-18 Cerro Chucula 1:100.000 IGM Argentino

Situació geogràfica: Al nord-est de Las Grutas o a l'est del Cerro Bertrand i el Cerro Pabellón

Una mica d’informació: Cerro inexplorat. És necessària una aproximació en 4x4 cap a la base des de Las Grutas, o des de més a l'est sortint de la carretera principal cap al nord. Creiem que es pot traçar una ruta pel sud o per l'oest tot fent un camp d'alçada intermedi vora d'alguna congesta de neu (escasses).

 

 

 

 

 

1 Cerro Chucula des de Las Grutas

2 Cerro Chucula des del Cerro Bertrand

3 Chucula des del Cerro San Francisco

4 Des del Quitapenas, es veu la possible aproximació amb cotxe

 

Cerro Pabellón 5331m | Alta Catamarca, Argentina

 

Mapa: Carta topográfica-Hoja 2769-17 Paso de San Francisco 1:100.000 IGM Argentino

Situació geogràfica: Al nord de Las Grutas o al nord-est del Cerro Bertrand

Una mica d’informació: Cerro similar al Cerro Bertrand però encara més llunyà. Una jornada molt llarga a peu o es pot intentar una aproximació parcial en 4x4. La primera ascensió moderna va ser durant l’hivern de Catamarca de l’any 2008 sortint a caminar des de “las Grutas”.

 

 

 

 

 

5 Cerro Pabellón des del Cerro Bertrand

6 Cerro Pabellón des del Sud

7 Ruta possible al Cerro Pabellón

 

 

Cerro Morocho 5050m | Alta Catamarca, Argentina

 

Mapa: Carta topográfica-Hoja 2769-23 Cerro de Incahuasi 1:100.000 IGM Argentino

Situació geogràfica: Al sud de Las Grutas i la Laguna de San Francisco.

Una mica d’informació: Cim molt proper a Las Grutas i amb un accés fàcil en 4x4 tot rodejant la Laguna de San Francisco. Les dues puntes més altes tenen una alçada propera a 5050m. La de la dreta es pot pujar des del coll mateix (entre el Morocho i l'Incahuasi), i l'altra, per algun dels lloms que té al davant. També es pot fer travessa tot rodejant-lo per l'oest i després pel sud, i anireu a parar a la carretera principal una mica més amunt de Las Lozas (2-3 dies). El cim promet tenir unes vistes molt boniques de la zona.

 

 

 

 

 

8 Laguna de San Francisco i Cerro Morocho

9 Els diferents caps del Cerro Morocho

10 Cerro Morocho des del Cerro Bertrand

11 Cims més alts

 

Cerro Peinado 5741m | Alta Catamarca, Argentina

 

Mapa: Carta topográfica-Hoja 2769-11 Cerro El Cóndor 1:100.000 IGM Argentino

Situació geogràfica: Al nord de Las Grutas i el Cerro Bertrand.

Presentació: Volcà espectacular te'l miris des d'on te'l miris, sens dubte, si mai tornem a viatjar a la zona, intentarem la seva ascensió. Constitueix una petita expedició en sí mateixa. L'aproximació en cotxe promet aventura (tot i que existeix clarament el rastre de pas), i l'ascensió segurament ha de ser dura pel tipus de terreny d' "acarreo". El con volcànic és perfecte, i a la seva base hi ha moltíssimes restes d'erupcions passades amb les clàssiques "melenas" d'on segurament prové el seu nom.

Accés en dos 4x4: L'accés al Volcán Peinado és aconsellable en dos 4x4 ja que el camí és bastant dur i en mal estat. Sortim per carretera, de Las Grutas cap al Paso San Francisco, i poc abans de trobar la pista que porta al volcà Dos Conos, en surt un altra cap al nord que ens portarà després d'una bona estona per camí dolent, fins a la Laguna Amarga (3950m) al peu del Volcà Peinado. Desconeixem si es pot seguir més amunt en 4x4.

Una mica d’informació: Quan arribem a Laguna Amarga i depenent del punt exacte d'on pugueu arribar en cotxe, gairebé segur que haurem de partir l'ascensió en dues jornades. No sembla pas que es pugui aconseguir aigua, o sigui que portareu la necessària pels dos dies. El camp 1 el podreu instal·lar on trobeu un bon lloc per repartir el desnivell de l'ascensió en dos dies. Hi ha un collet al sud del cim que promet un bon lloc per acampar-hi (5100m aproximadament) però potser és massa amunt, millor sota el coll. Tot això és relatiu, ja que no hi hem estat, però des de lluny feia aquesta impressió.

Gràcies a una informació facilitada per Marcelo Scanu (que té el segon ascens modern al Peinado), us puc dir que no cal sortir a caminar des de Laguna Amarga (3950m), ells ho van fer des de l’antic campament al costat de la pista d’origen miner que hi arriba (4350m), just on acaba la colada de lava més vistosa del Peinado. Des del campament van pujar en ziga-zaga fins a 4800m, sota el collet sud del cim. Allà varen portar-hi aigua ja que no n’hi ha, ni al campament base, ni tampoc cap congesta de neu durant la ruta. Des d’aquest punt van seguir caminant per la colada de lava més clara i distingible fins al cim, el terreny és un terrible “acarreo” on fins i tot hi poden caure pedres (van trigar 8h tan sols per a l’ascens). Aquí podeu llegir un bonic relat escrit per ell després de fer-ne l’ascensió.

 

 

 

 

 

1P Cerro Peinado des del Cerro Bertrand

2P Possible ruta d'ascens

3P Possibles llocs per instal·lar el C1

4P Imatge de Google Earth

 

Un apunt fet per Marcelo Scanu: "Leyendo la página del amigo Isaac no pude más que reír cuando vi la proyectada ruta en el Peinado, el cual, como él dice, solamente vio desde lejos. Esto es, desde el Bertrand, desde donde también lo observé yo 1 año de subirlo. Antes aún vi su hermoso cono después de coronar en solitario y bastante mal del estómago, un cerro virgen al este del Dos Conos. Hermosa visión! Como Isaac, yo también hice mentalmente una ruta parecida pensando en ir pronto.

La expedición se retrasó un poco, sólo agregué algo de información como el mapa, unas fotos y artículos y la escueta descripción de la ruta de los incas y del único ascenso moderno entonces: se ascendió por la ladera norte. Corría 1996, no teníamos Google Earth (bah, no teníamos Google ni Internet!), sí llevábamos por primera vez un GPS y teníamos con el aparato más dudas que certezas. Resultó de muchísima utilidad.

Ya in situ, la ruta no pudo realizarse tal cual como lo había trazado mentalmente (al igual que Isaac). Las endemoniadas coladas de lava, los peligrosos acarreos y los médanos traicioneros nos hicieron cambiar varias veces la línea de ascenso. Algunos se mofan y dicen muy sueltos: Cerros fáciles sin dificultades técnicas. La realidad es otra, en la puna uno debe primero sobrevivir y luego subir! Todo un desafío."

 

Peinado, fotografies cedides per Marcelo Scanu

 

 

 

 

 

5P  Des del Bertrand. La ruta sud va per la colada de lava clara

6P En erupció, NO, un núvol s’hi posa a sobre. Vista des del camp base

7P Una altra vista del Peinado des del camp base

8P El bonic con del volcà Peinado des de Laguna Amarga

 

 

 

 

 

9P Peinado i colada de lava des de Laguna Amarga. A l’esquerra es veu el Fill del Peinado, pujat a l’expedició del 2008

10P Una altra vista del Peinado amb la colada de lava des de Laguna Amarga. Per tot arreu hi ha ossos d’animals morts al desert

11P Les colades al peu del Peinado, el cim treu el cap al darrera

12P Arribant al Fill del Peinado 4900m amb el Peinado al darrera, expedició de Marcelo Scanu l’any 2008

 

Cerro El Cóndor 6373m | Alta Catamarca, Argentina

 

Mapa: Carta topográfica-Hoja 2769-11 Cerro El Cóndor 1:100.000 IGM Argentino

Situació geogràfica: Al nord del volcà Dos Conos i del Paso San Francisco

Una mica d’informació: Expedició en tota regla a un cim molt poc ascendit. Té un con volcànic molt bonic. L'accés en cotxe segurament és el mateix que pel Cerro Peinado fins a la Laguna Amarga. Desconeixem si es pot seguir més amunt. Des de Laguna Amarga, el cim ens queda molt lluny, serà necessari un estudi previ i una bona estratègia tot anant-hi ben aclimatats. Muntareu els camps d'altura que facin falta per atacar el cim, normalment dos, i de les dues puntes, el cim principal és el del sud. Les tres primeres fotografies són meves i les quatre següents, de Marcelo Scanu.

 

 

 

 

 

1C Cerro El Cóndor des del Cerro Bertrand

2C Cara Sud del Cerro El Cóndor

3C El Cóndor baixant del San Francisco

4C El Cóndor des de Laguna Amarga

 

 

 

 

 

5C Una altra vista del Cóndor des de Laguna Amarga

6C El Cóndor des del camí miner amb curioses formacions de lava

7C Des del campament base del Peinado. Es pot veure el precari camí miner 

Cerro El Fraile 6062m | Alta Catamarca, Argentina

 

Mapa: Carta topográfica-Hoja 2769-23 Cerro de Incahuasi 1:100.000 IGM Argentino

Situació geogràfica: A l'oest del Cerro de Incahuasi

Una mica d’informació: Volcà molt fotogènic i bonic. La ruta normal és des del Puerto de Las Lozas o Fraile de 5119m (frontera Xile-Argentina). L'accés per Xile és fàcil en 4x4 però és molt incòmode pel tema duaner, ja que s'ha de baixar fins a Maricunga (95km) per posar els papers en regla i després tornar a pujar i pagar una taxa a l'empresa que gestiona l'Ojos del Salado per a la seva ascensió. Per Argentina no tenim aquests problemes burocràtics però s'ha de tenir experiència i anar en dos 4x4 tot rodejant la cara sud de l'Incahuasi pels millors llocs. El problema principal és l'accés en cotxe del qual n'hauríeu de buscar informació. Una possibilitat seria voltar la Laguna San Francisco, passar pel coll entre l'Incahuasi i el Morocho, i continuar pel sud del Nevado Incahuasi i el Cerro Ojo las Lozas per intentar anar girant posteriorment cap al Paso de Las Lozas o Fraile. Terreny molt aventurer, 2 cotxes mínim, experiència en aquest terreny i eines per a qualsevol imprevist. Un cop arribem caminant o en cotxe al coll, la ruta és clara per terreny d' "acarreo" fins al volcà El Fraile.

 

 

 

 

 

1F Cara nord-est del Fraile

2F Cerro El Fraile

3F Cara nord del Fraile després d'una tempesta de gener

4F Terreny argentí per a l'aproximació en 4x4

 

Cerro de los Aparejos 4719m | Alta Catamarca, Argentina

 

Mapa: Carta topográfica-Hoja 2769-35 Chaschuil 1:100.000 IGM Argentino

Situació geogràfica: De camí cap al Pissis, a la vora de la Laguna de los Aparejos

Una mica d’informació: Durant el camí d'aproximació en 4x4 cap al Pissis, podem aprofitar per pujar a algun cim proper, per acabar d'aclimatar-nos si no portem gaires dies a la zona. El Cerro de los Aparejos és un passeig de 500m de desnivell que és perfecte per a aquesta finalitat. Quan arribem en cotxe a la Laguna de los Aparejos, enlloc de seguir la pista cap al Pissis, la rodegem com si volguéssim anar a la Laguna de las Tunas, i parem on hi ha un passadís de terra entre dues "lagunas". La pujada és clara. Des de dalt podrem contemplar el Cerro Bonete i part del Pissis.

 

 

 

 

 

23 Cerro de los Aparejos

 

24 Laguna de los Aparejos conduint cap al Pissis

 

 

Cerro Negro de la Laguna Verde 5764m | Alta Catamarca, Argentina

 

Mapa: Carta topográfica-Hoja 2769-34 Monte Pissis 1:100.000 IGM Argentino

Situació geogràfica: Al costat de la Laguna Verde (Laguna Negra en alguns mapes)

Una mica d’informació: Quan voregem pel sud la Laguna Verde ens desviem cap a la muntanya i l'ascendim per on ens sembli millor. Per l'est sembla que pot ser més fàcil, el desnivell pot ser important (1000-1200m), si no podeu descansar bé després de l'ascensió, val més no gastar tantes forces abans del Pissis. Promet una magnífica vista de les "lagunas" i del massís del Pissis.

 

 

 

 

 

25 Cerro Negro de la Laguna Verde conduint cap al Pissis

 

26 Des de la glacera del Pissis

 

 

Ojos del Salado 6891m | Alta Catamarca, Argentina

 

Mapa: Carta topográfica-Hoja 2769-29 Cazadero Grande/2769-23 Cerro de Incahuasi/2769-22 Cerro Ojos del Salado 1:100.000 IGM Argentino o una part a Alpenvereinskarte 0/13 Nevado Ojos del Salado 1:100.000 (alemany).

Situació geogràfica: A la vall de Cazadero Grande, una mica més amunt de l'antiga duana de Cortaderas, des de la carretera de Fiambalá al Paso de San Francisco.

Presentació: L'ascensió a aquesta magnífica muntanya, per la part argentina, és un gran repte. Per Xile és bastant incòmode per la burocràcia, ja que haureu de baixar fins a Maricunga a fer els papers per entrar a Xile, us ho revisaran absolutament tot, i no us deixaran passar cap tipus de vegetal, menjar etc, fresc o amb el paquet obert.

Així com a la part xilena es comença a caminar a 5880m, pagant, i en un ambient massificat (el que devalua força l'ascensió), a la part argentina l'accés és lliure, es necessita un trek d'aproximació, i l'ambient serà molt solitari. No en tinc gaire informació, si us interessa busqueu-ne, ja que és una ascensió en majúscules. Només us diré que per la duresa i la llargada de l'aproximació, es fa amb l'ajuda de mules per portar la càrrega. L'Ojos del Salado té dos cims separats per una bretxa. La diferència entre el cim xilè i l'argentí és de tan sols uns 50cm. No fa gaire s'han fet estudis que demostren que l'Ojos del Salado és la segon cim més alt d'Amèrica, i la seva alçada és de 6891m, superant així l'alçada del Pissis, que tindria 6792m.

Els campaments que s'acostumen a fer:

1er dia Quemadito 3500m (s'hi arriba en cotxe i serveix per carregar tot el material i repartir la càrrega a les mules)
2on dia Fins a Aguas Calientes 4200m
3er dia Fins a Agua de Vicuña 5000m(hi ha aigua)
4art dia Camp Base a El Arenal 5500m
5è dia Camp d'alçada a uns 5700-5800m (al costat d'alguna congesta de neu per fondre)
6è dia Atac a cim

Cal tenir una bona aclimatació prèvia (per exemple a Las Grutas), i també pot ser positiu intercalar-hi algun dia de descans. L'equip ha de ser d'alta muntanya/expedició com el Pissis, fins i tot hi pot fer una mica més de fred i de vent. Ah, també és bo de saber que des del camp base de l'Arenal, es pot intentar l'ascens al Cerro Cazadero o Nevado Walter Penck de 6658m, un gran cim (dels 13 de més de 6500m d'Amèrica), que compta amb poquíssimes ascensions fins ara (1a ascensió el 1970). També es pot pujar per la mateixa zona al Cerro o Volcán Olmedo de 6215m, o una mica més al sud del Cerro Walter Penck, el Cerro del Nacimiento 6436m.

 

 

 

 

 

27 Cara nord-est de l'Ojos del Salado

28 Cara sud-est de l'Ojos del Salado

29 Ojos del Salado per xile (no explicat)

 

 

 

 

 

 

30 Walter Penck 6658m

31 Walter Penck

32 Cerro del Nacimiento 6436m

33 Cerro del Nacimiento

 

 ©muntanyaviva.cat  

 

Versió imprimible

@