Navegant

Versión Argentina   English Version

 

Cerro Bertrand (5275m) | Alta Catamarca, Argentina

 

El cim més clàssic per ascendir des de "Las Grutas", i així fer una primera caminada a 5000m. Això no obstant, és una ascensió de molts quilòmetres a gran altura (aproximadament uns 25km d'anar i tornar), que, ben segur serà més llarga del que ens semblarà a primera vista, que sembla una passejada de mig matí. Al cim veurem un cràter espectacular que fa que la pujada hagi valgut la pena.

El nom d’aquest cim prové del geògraf i enginyer xilè Alejandro Bertrand Huillard (1854-1942). Entre altres coses, va ser l’encarregat de definir els límits fronterers amb Argentina, va treballar a la planificació del ferrocarril transandí Catamarca-Atacama, i també en topografiar la serralada dels Andes entre el Pas de San Francisco i San Pedro de Atacama.

Com en altres cims de la zona, les primeres ascensions al Cerro Bertrand les van fer els inques a finals del segle XV, dada coneguda per les restes trobades properes al cim. Concretament, a pocs metres del cim, s’hi va trobar un simple estructura de roques en forma circular contra una roca, per estar a recer del vent. A dins hi havia unes fustes que servien per cremar ofrenes (que devien pujar des de les ruïnes inques de les Vegas de San Francisco). Ara el cim és relativament freqüentat, però penseu que el primer ascens modern el van fer l’any 1965 els europeus Verena i Anders Bolinder acompanyats pel “baqueano” Víctor Bustamante, i el segon Marcelo Scanu al 1995, encara que sembli increïble, fins fa pocs anys era una zona molt verge.

Recentment, el Febrer de l’any 2008, Marcelo Scanu i José Luis Querlico feren el primer descens conegut a l’enorme cràter del volcà Bertrand (4’5 km de diàmetre i més de 300m de profunditat), entrant-hi per l’oest. A més, Marcelo va pujar els dies següents al cim nord (5188m), on va trobar una fita però sense documentació de la primera ascensió. Al final d’aquesta ressenya podeu veure unes magnífiques fotografies cedides amablement per ell.

 

Zona: Alta Catamarca, Argentina              Andes

Tipus d’activitat: Expedicions

També recomano llegir: Índex de la zona    Pobles i refugis    Recomanacions    Transports

 

 

 

 

 

1 Mapa IGM Argentino

2 Croquis

3

4 Al fons, la Laguna de San Francisco

 

RESUM

Dificultat:  Ascensió caminant a altura moderada, clima extremadament sec i sovint ventós. Distàncies més llargues del que semblen.

Material recomanat: Equip de trekking amb roba tèrmica

Època aconsellable: Novembre-Març

Desnivell: 1300m

Horaris: Completament orientatius, ja que les condicions del terreny i les pròpies poden variar molt. Las Grutas-Cerro Bertrand 5-6h    Cerro Bertrand-Las Grutas 3h30m.

Mapa: Carta topográfica-Hoja 2769-17 Paso de San Francisco 1:100.000 IGM Argentino

Recomanacions: No hi ha aigua en tot el recorregut i la distància que farem és molt més llarga del que sembla visualment. El desnivell es guanya molt suaument, cosa que al descens fa que no s'avanci gaire més ràpid que a l'ascens.

Waypoints en format de posició UPS UTM/Datum WGS84:   Las Grutas    19J  0586324   7022823 Cerro Bertrand    19J 0583164  7031710                                                        

 

ACCÉS EN COTXE

Sortirem de "Las Grutas" caminant.

 

 

 

 

 

5 Part final, ens hem de desviar a la dreta

6 Si seguim recte ens trobarem això

7 A la dreta hi ha una zona molt més còmoda

8 El cràter vist des d’un cim llunyà

 

ASCENSIÓ AL CERRO BERTRAND

L'ascensió la farem per on vulguem, ja que el cim és visible durant tota la ruta. Només s'ha de destacar que la part final és fa per la dreta, ja que el punt culminant queda amagat. Si anem on sembla que és el punt més alt (recte) ens trobarem amb un caos de blocs que farà la progressió més lenta i dura. O sigui que quan arribarem a sota del cim anirem cap a la dreta i més amunt trobarem un sender a la part final.

 

 

 

 

 

9 Baixant, immensitat de paisatge

10 Sembla proper des de Las Grutas

11 Però la distància lineal és molt llarga

12 El Cràter vist des del cim (5275m)

 

FOTOS CEDIDES PER MARCELO SCANU DEL PRIMER DESCENS CONEGUT AL CRÀTER DEL VOLCÀ BERTRAND I TAMBÉ DEL POSTERIOR ASCENS AL CIM NORD

 

 

 

13 Des del campament base (a l’oest), amb un petit volcà en primer terme i al darrera, a l’esquerra, el cim nord del Bertrand (5188m)

14 José Luis Querlico arribant a la part més baixa del cràter del Bertrand durant el primer descens conegut

 

 

 

 

15 Marcelo Scanu a la part més baixa del cràter amb el cim del Bertrand al darrere. Encara queden llocs per explorar a l’Argentina.

16 Des del cim principal del Bertrand cap al cim nord

17 Al revés. A la dreta vegas de San Francisco i una tempesta.

 

 

           

 

18 El cràter del volcà Bertrand des del cim nord (5188m)

19 Des del cim nord del Bertrand mirant al Volcà San Francisco i el seu cràter (6016m), i al darrera El Muerto

 20 Panoràmica des del cim nord

 

Diferents noms que podem trobar per la ruta

Cerro Bertrand, Volcà Bertrand

 

Data de la ressenya: 2007

Data de la ruta: Desembre 2006

 

 ©muntanyaviva.cat  

 

Versió imprimible

@