Navegant

 

FIAMBALÁ

 

És l'últim poble que trobarem abans d'entrar a la "cordillera". Té 5500 habitants i 18 km de llargada ja que la majoria de cases són al costat d'un únic carrer important. Tot i ser petit hi trobarem: 2 cybercafès; 2 locutoris eficients i barats per parlar per telèfon; vàries botigues per comprar fruita-carn-verdures-pa; bon vi de la zona... i un supermercat (piles alcalines, begudes i molts productes bàsics); farmàcia; bugaderia; una benzinera, tot i que la benzina de Tinogasta és de més qualitat; no hi ha cap botiga de material de muntanya, si ens falta alguna cosa ho haurem de demanar als guies locals, a veure si per casualitat tenen el material que necessitem (millor portar-ho tot de casa); per menjar, sens dubte, el millor, és el restaurant Roma, molt proper a la "Plaza de armas"; a l'Hosteria Municipal podrem dormir en un lloc senzill però molt correcte (millor al segon pis), també fan menjar bo i barat; val la pena passar un dia de relax a les termes (a 15 km), millor a la tarda nit, ja que l'aigua és molt calenta i durant el dia fa molta calor, hi ha possibilitat de fer-se menjar a la brasa amb carbó de barbacoa, i també de dormir-hi o acampar-hi; També val la pena anar a visitar el "Museo del hombre", on hi ha exposades mòmies de més de 500 anys d'antiguitat, que van ser trobades a Loro Huasi, un poblet proper, així com peces arqueològiques dels aborígens que vivien a la zona; també queden molt a prop les dunes de Tatón, que són entre les més grans del món; al poble hi ha activitat als matins fins a les 12, a partir de llavors sembla un poble fantasma, ja que fins a les 7 de la tarda, quan tornen a obrir els comerços, la gent no es mou de casa, a la nit hi ha força ambient vora la plaça del poble.

 

 

 

 

 

1 Plaça de Fiambalá, al seu voltant gira la vida del poble

 

 

REFUGIS

 

Tot i la seva situació bastant remota, la zona compta amb força llocs on passar la nit al costat de la carretera principal de Fiambalá al Paso San Francisco (que és en molt bon estat). A continuació us exposo diferents opcions per dormir a cobert perquè pugueu planificar perfectament l'aclimatació. A part d'aquests llocs, si simplement voleu acampar, la zona és molt plana, i l'únic que haureu de tenir en compte és que us quedi el riu proper per poder proveir-vos d'aigua. Aquest riu, de la zona de Chaschuil fins a l'antiga duana de Cortaderas ens quedarà a l'est, i de Cortaderas fins a l'altura del Cerro Morocho (on desapareix), ens quedarà a l'oest.

REFUGIO LAS GRUTAS          REFUGIS LLIURES AL COSTAT DE LA CARRETERA

ANTIGA DUANA DE CORTADERAS          REFUGI D’ADOBE DE PASTOS LARGOS

 

REFUGI LAS GRUTAS O CAMPAMENTO LA GRUTA 4030m

 

Excel·lent base per aclimatar-vos a la zona. És un refugi de "vialidad", o sigui que és de manteniment de carreteres, però cedeixen part de les instal·lacions a un preu mòdic a les expedicions que s'hi apropin. No té cap servei, però hi ha dormitori còmode per a 12 persones en lliteres, i possibilitat de més gent a terra, lavabos, foc a terra, possibilitat de dutxes, i sala amb taules i televisió via satèl·lit si us feu amics dels guardes (ja que aquestes instal·lacions són exclusives per a ells). Hi ha aigua, corrent elèctric durant el dia (no n'hi ha a la nit), i possibilitat de carregar combustible (nafta) per a les aproximacions en cotxe. Si se'ls tracta bé, els guardes són molt amables tot i que s'ha de tenir en compte que la seva feina és de "vialidad", no de guardes d'un refugi d'alta muntanya. Gent molt entranyable, fan torns de 10 dies en grups de dues persones.

Tenim moltes ascensions properes a Las Grutas explicades en aquest mateix web. El Paso de San Francisco ens queda a uns 20 km per carretera en bon estat. Heu de tenir present, que tot i ser a 20 km de la frontera amb Xile, 100 metres abans d'arribar a Las Grutas hi ha la "gendarmería nacional" (a la frontera estricta serien molt dures les condicions per viure-hi), on haurem de portar tots els papers en regla i presentar-los als gendarmes, tenen obert fins a les 7 de la tarda.

 

 

 

 

2 Las Grutas

3 Menjador-Sala amb TV (pels de ‘vialidad’)

4 Lavabos i dutxes

5 Dormitori

 

A tan sols 1'8 km per pista en excel·lent estat (20 minuts si hi anem a peu), hi ha unes termes on hi surt una aigua calenta perfecta per recuperar forces després de les ascensions. Hi ha una petita instal·lació perquè estiguem a cobert i no ens hi toqui el vent (molt habitual a la zona).

Si volem travessar cap a Xile, haurem de baixar fins a la duana de Maricunga obligatòriament, a 95 km del paso de San Francisco,  per complimentar l'ingrés a Xile. Si no ho fem, podem tenir problemes.

Aconsellem passar almenys dues o tres nits entre 3000-3400m abans d'arribar a Las Grutas, ja que l'altura es nota molt si hi arribem sense aclimatació prèvia.

 

 

 

 

 

6 Vista des de lluny de Las Grutas

7 Arribant a les termes caminant

8 Termas de la Laguna San Francisco exterior

9 Interior

 

REFUGIS LLIURES AL COSTAT DE LA CARRETERA

 

N’hi ha 5 o 6 tots amb el mateix format. Es tracta d'una sèrie de petits refugis que s'estan construint mantenint la mateixa estructura per casos d'emergència. Són al costat de la carretera, i haurien de tenir tots ràdio d'emergència (tot i que en alguns les han robades).

Tenen una llar de foc sense llenya (s'ha de portar, hi ha unes plantes molt baixetes que tenen unes arrels bastant grosses clavades a la terra volcànica a la vora de Las Grutas o de la Laguna San Francisco). Hi ha unes 5-6 places a terra i estan molt ben aïllats.

Refugi lliure del Paso de San Francisco 4750m 
Refugi lliure de Las Lozas 3900m
N' hi ha d'altres més avall a no tanta altura (en construcció)

 

 

 

 

 

10 Refugi al costat del paso de San Francisco

11 Refugi Las Lozas

 

 

ANTIGA DUANA DE CORTADERAS

 

A 3400m, és una duana relativament nova en desús, i ara sembla un cementiri de casetes de fusta. La construcció no va suportar les dures condicions de la zona i el vent ho ha acabat arrencant gairebé tot. Tot i així, hi ha dos o tres llocs que es poden aprofitar adequant-los al nostre gust, hi ha un petit embassament a la vora i un petit pont que connecta amb la carretera principal. És molt visible des de la carretera, ens queda a l'esquerra en direcció de pujada.

 

 

 

 

 

12 Zona Cortaderas

 

 

 

 

REFUGI D’ADOBE DE PASTOS LARGOS

 

A 3250m. És una casa de fang on hi ha tres o quatre habitacions, una per dormir a terra i les altres bastant precàries sense finestres ni portes, hi ha un lavabo en un forat subterrani d'una habitació una mica separada. Molta pols a l'ambient, aigua molt propera del riu que hi passa a la vora. Podem passejar pels voltants per fer les primeres caminades en alçada. Aquest refugi no és gaire visible des de la carretera. Hem d'estar atents quan arribem a l'alçària de 3100-3200m, i trencar quan arribem a un lloc on tenim una pista de terra a cada banda de la carretera. La de l'esquerra és per a l'accés al camp base del Pissis (tot entrant a las Coipas), i la de la dreta al cap de mig km trobarem el refugi de Pastos Largos.

 

 

 

 

 

13 Pastos Largos

 

 

 

 

Versió imprimible                                                                               ©muntanyaviva.cat