Versión Argentina   English version

 

RECOMANACIONS

 

- A les muntanyes de més de 6000m cal un equip d'alta muntanya d'expedició, és normal a les nits baixar entre -10/-20°C a 5500m, bon sac, tendes resistents al fort vent, manyoples, botes dobles, bona farmaciola (productes específics pel mal d'altura)...

- L'ambient és extremadament sec. El nas, els llavis, la pell i les mucoses pateixen força i convé comptar amb proteccions elevades i cremes hidratants, i, si és possible, amb alguna pomada per humidificar l'interior del nas.

- No cal dir que, si en altura és importantíssim veure molta aigua, en aquesta zona això es multiplica per culpa de la baixíssima humitat de l'entorn (3-5 litres d'aigua per dia, depenent del pes corporal). També poden ser útils ampolles de plàstic buides per emmagatzemar aigua als camps.

És recomanable la utilització de handies (walkie-talkies) per comunicar-nos amb els que ens han de recollir i/o telèfon via satèl·lit per fer trucades en cas de necessitat.

L’aigua escasseja a gairebé tot arreu, només hi ha algun rierol en certs llocs, l’aigua de les lagunes està contaminada de metalls pesants.

Ens seran més útils i pràctics els fogonets que funcionen amb "benzina blanca", que és fàcil d'aconseguir i van molt bé en condicions de fred i alçada. Els que van amb gas són més sensibles al fred i els recanvis, a la zona, són difícils de trobar.

- Si no heu estat mai a la zona, us sorprendrà que els cims semblen molt propers i accessibles, i al final queden molt lluny, les distàncies són immenses i l'ull europeu no està avesat a mesurar-les a aquesta escala, després de fer 3 o 4 cims sabreu el que vull dir, al final ja mesurareu les coses més equilibradament.

- El temps sol ser estable als matins, amb presència més o menys constant de vent que acostuma a reforçar-se a la tarda. A partir del mes de gener, algunes tardes pot haver-hi tempestes que deixin petites quantitats de neu.

 

 ©muntanyaviva.cat