Navegant

Dent del Montmell (780m) per l’esperó del castell

 

Original grimpada a aquesta bonica serra del Baix Penedès. L’esperó que escalarem ens portarà directament a la dent del Montmell, on hi ha el castell, però jo us animo a allargar-ho fent una caminada fins a la talaia del Montmell (punt més alt de la serra del Montmell i sostre comarcal). El cim ens oferirà una bella vista fent honor al nom que porta, i arrodonirà una jornada curta i variada.

La dificultat de l’esperó és mitjana, però l’exposició i el compromís molt baixos, o sigui que pot ser una bona via per a iniciar-se en aquest tipus de recorreguts o per a portar-hi algú poc acostumat a escalar. L'esperó va ser equipat pels germans Guerrero i la roca és calcària de bona qualitat, a més, hi ha escapatòries fàcils pràcticament a tot arreu i les dificultats estan intercalades amb trams més senzills.

 

Zona: Serralada Prelitoral

Tipus d’activitat: Grimpades i crestes

També pertany a: Catalunya

 

 

 

 

 

1 Mapa de l’Editorial Piolet

2 Croquis de l’esperó del castell del Montmell

3 Al castell del Montmell finalitza l’escalada

 

 

RESUM

Dificultat:  BD+ (IV+) Un esperó amb passos concrets sense continuïtat, té molt poca exposició.

Material recomanat: 5 cintes exprés. L'itinerari, als passos claus, és equipat  amb parabolts grocs. No hi ha cap reunió muntada després de superar-los, pel que aconsello dur 2 o 3 encastadors de lleves (friends), tascons mitjans, i bagues llargues per a fer-les al nostre gust. Casc, corda (les dificultats són curtes 4-5m), i peus de gat opcionals.

Època aconsellable: Tot l'any, comptem però, que a l'estiu i sent cara sud pot fer força calor, convé que evitem les hores centrals del dia.

Desnivell: Uns 400m amb l'ascensió inclosa.

Orientació: Sud-est

Aigua: No n'hi ha en tot el recorregut.

Horari: 10 minuts d'aproximació, 1'30h per l'esperó, 25 minuts del castell a la Talaia del Montmell i 35 minuts del cim al cotxe. En total conteu unes 2'45-3h.

Mapa: Editorial Piolet, El Montmell 1:20.000

Recomanacions: Pantalons llargs, hi ha bastants garrics.

Altres possibilitats: Si volem allargar la caminada final de retorn al cotxe, des de la talaia del Montmell podem baixar cap a can Magí, i tornar voltant la muntanya per l'est o per l'oest, anirem a parar als primers trencalls indicats que haurem trobat a l'aproximació inicial.

 

ACCÉS AL PUNT D’INICI

Hem d'arribar al poble de la Juncosa del Montmell i agafar la pista a l'entrada o a la sortida del poble (segons d’on arribem, queda al sud del poble), que està indicada com a "Àrea recreativa forestal del Montmell". Fem tres quilòmetres de pista forestal tot seguint les indicacions (dos trencalls a l'esquerra), i arribem a aquesta àrea recreativa on hi ha espai per aparcar (taules, lavabos, lloc per a fer foc, etcètera).

 

APROXIMACIÓ

De l'aparcament de l'àrea recreativa reculem fins que trobem la pista per on pujàvem en cotxe, la seguim cap amunt, i al cap de 5 minuts, al costat de l'església nova de Sant Miquel, d'estil gòtic, a mà dreta surt una pista precària tancada al pas de vehicles amb una cadena. L'agafem i la seguim (obviem un sender a la dreta cap a Can Magí), després d'un revolt on sortim a un collet tirem a mà dreta en direcció a la talaia. Uns 20 metres abans d'una tanca verda, a mà esquerra veiem l'inici de l'esperó en una roca, que tocant el camí, té un parabolt groc a quatre metres de terra (10 minuts d’aproximació).

 

 

 

 

 

5 Visió general de la sortida

6 Primer ressalt

7 Segon ressalt

8 Tercer, a la dreta l'església vella de Sant Miquel del Montmell

 

ESPERÓ DEL CASTELL A LA DENT DEL MONTMELL

L'esperó no és sostingut, en total són 4 ressalts de IV/IV+ de 4-5 metres, amb trams intercalats de grimpada senzilla o caminada. Comencem l'esperó des del camí mateix, es pot escalar tot recte posant alguna assegurança a la fissura de dalt. Després d'aquest primer ressalt ens desviem cap a l'esquerra per fer el segon ressalt de IV, uns metres després de la sortida hi ha un parabolt a mode de reunió. Quan en sortim, agafem el fil de l'esperó pròpiament dit. La ruta és clara i quan hi ha algun pas d’escalada trobem parabolts grocs. El tercer ressalt és sota un pi característic. Superat el pas de l'arbre agafem novament el fil i per terreny més fàcil atenyem l'últim ressalt, que és de IV+. Després només queda una grimpadeta de no res i un corriol fins al cim de la dent del Montmell, on hi ha el castell del Montmell. Aquest castell, que és en ruïnes, és molt antic, anterior a l'any 1000.

 

 

 

 

 

9 El ressalt del pi

10 Vist per sobre

11 Tram mig on es progressa bé simultàniament

12 Als peus de l’últim ressalt amb el castell a la vista

 

ASCENSIÓ A LA TALAIA DEL MONTMELL I DESCENS

Del cim del Castell a l'aparcament tardaríem uns 20 minuts, però no us recomano pas en una jornada tan curta! Us aconsello que combineu l'escalada amb l'ascensió al sostre comarcal del Baix Penedès, la talaia del Montmell, que, com el seu nom indica, té una gran vista.

Passem per entremig de les dues edificacions del castell i baixem pel darrera cap al coll que hi ha entre el castell i la gran creu de ciment que hi ha a l'altre turonet. Si estem atents, durant aquesta curta baixada localitzarem dos "bufadors" (també anomenades boques calentes), un parell de petites coves on, segons l'època, pot sortir aire calent de l'interior de la muntanya. Quan arribem al collet del Castellot ens hem de dirigir cap a la creu del Montmell, de tant en tant trobareu marques verdes i blanques. De la creu del Montmell, d'altura similar al castell, hem de fer tota la carena cap al nord-est, més endavant baixem una mica per encarar el tram final de l'ascensió, sempre per camí fressat.

Hi ha molt bona vista, no cal dir que el mar ens acompanya durant tot el dia, però ara, cap al nord, podem veure part del prepirineu oriental català (el Port del Comte, cara sud del Cadí, serra del Verd, Pedraforca, serra d'Ensija...), Montserrat, Sant Llorenç del Munt, el Montsant, els Ports, i un munt de pobles i ciutats.

El descens el fem pel mateix camí fins al collet del Castellot. Des d'aquest punt davallem una mica cap a l'esquerra i ens desviem ràpidament a la dreta cap a l'església vella de Sant Miquel (marques blanques i verdes). Hi ha molta gent que no veu el trencall, cosa que fa que hi hagi molts rastres de sender cap avall, però bé, "tots els camins van a Roma", si passeu de llarg el trencant, haureu de tornar cap a la dreta més avall esgarrinxant-vos una mica. Passem pel davant de l'església romànica Sant Miquel del Montmell, i arribem a l'inici de l'esperó on ja hem estat a primera hora. Anant cap a l'aparcament podem agafar alguna de les moltes dreceres que hi ha.

 

 

 

 

 

13 L'últim tram per arribar a la Talaia del Montmell

14 La Juncosa del Montmell i el mar

15 De tornada, la creu i el castell amb el collet del Castellot al centre

 

 

Diferents noms que podem trobar per la ruta

L’esperó també s’anomena esperó Guerrero fent referència als equipadors. Juncosa del Montmell també ho podeu trobar com a Joncosa del Montmell.

 

Data de la ressenya: Febrer 2008

Data de la ruta: Gener 2008

 

 ©muntanyaviva.cat  

 

Versió imprimible

@