Navegant

Tomaset (2743m) per la cresta des del pic del Port de Siguer (2638m)

 

Una cresta molt idònia per a qui ha fet muntanya i vol fer un primer pas cap a itineraris d’un pèl més de dificultat tècnica sense complicar-se gaire. Perfecte per a la iniciació al terreny de joc de les crestes però amb l’aproximació i els al·licients de l’alta muntanya. Tot i que fem l’accés des d’Andorra, el cim, l’estany, i la cresta, són íntegrament en territori occità, des d’on, com mana la tradició a l’Arièja, s’hi puja amb una aproximació faraònica.

 

Zona: Pirineu Andorrà

Tipus d’activitat: Grimpades i crestes

També pertany a: Pirenèu Occitan/Pirineu Occità   Pirineu

 

 

 

 

 

1 Mapa de l’Editorial Alpina

2 Croquis de la cresta

3 Croquis de part de l’aproximació i el descens

4 Un altre punt de vista, des del port de Siguer al Tomaset

 

RESUM

Dificultat:  PD (II) Poca grimpada i bastant discontínua, és ben bé una introducció a les crestes per terreny d’excursionisme.

Material recomanat: Casc, amb un mínim d’experiència no ens cal portar res més. Si volem però, podem dur un cordino i alguna baga per donar seguretat a algun membre inexpert del grup.

Època aconsellable: Des de mig Juny fins a l’Octubre.

Desnivell: 1100m

Orientació: Sud-oest

Aigua: No ha de ser cap problema. A l’ascens creuem el torrent principal de la vall de Rialb i pugem vora un altre rierol cap al port de Siguer. Durant el descens passem molt aviat per la vora de l’estany Blau.

Horari: 2’30-3h per a l’aproximació, 1’15h de cresta, i 2-2’30h pel descens. En total entre 5’45-6’45h.

Mapa: Editorial Alpina, Andorra 1:40.000

Altres possibilitats: Al descens podem pujar al proper pic de l’Estany Blau per algun corredor d’herba i un xic de cresta.

Per dormir: Si ens interessa estalviar-nos el viatge/sortida al mateix dia, podem fer un bivac al gran aparcament on deixarem el cotxe o, encara millor, caminar 45 minuts fins al refugi de Rialb, que ens queda a la vora del camí (6 places en llitera. Aprofitant al màxim 8-10 persones).

 

ACCÉS AL PUNT D’INICI

Hem d'arribar a Andorra la Vella, anar a La Massana i posteriorment a Ordino. Aquí trenquem a mà esquerra en direcció a les pistes d'esquí, i poc després de travessar el poble del Serrat, trobarem, ben indicat a mà dreta, un trencall cap a la vall de Sorteny i de Rialb que hem d'agafar. Pocs metres després que la carretera travessi el riu trobem un gran aparcament on estacionem el vehicle.

 

APROXIMACIÓ: PORT DE SIGUER I PIC DEL PORT DE SIGUER O DE BANYELL

Sortim caminant paral·lels al riu de Rialb per la seva riba esquerra en direcció nord-est (dreta nostra, indicadors a la sortida, 1780m). Així que sortim, trobem una àrea de picnic al costat del sender, que sempre és marcat amb punts grocs. Més endavant passem vora una casa particular i seguim el camí fins al refugi de Rialb. Al refugi, si volem, no cal arribar-hi, el sender passa 20 metres per sota. Si alcem la vista i el dia acompanya, ja podem veure el port de Siguer al costat dret del turó del Port Vell.

Continuem per la mateixa riba i al cap de no res creuem el riu de Rialb per una passarel·la metàl·lica. Caminem per l'esquerra cinc minuts, i trobem un pont de fusta que utilitzem per creuar de nou el riu amb l'indicador "Port de Siguer/Port de Banyell". Pocs metres més enllà trobem les cabanes dels Planells de Rialb i una altra bifurcació, a l'esquerra el nostre camí en direcció al port de Siguer, i a la dreta el que ens portaria cap al port de Banyell. Continuem amunt sense canviar de direcció fins que fem cap al port de Siguer, ben ample i on apareix el majestuós estany Blau.

Al port girem cap al sud-est i caminem per la carena fins al final, on va decididament cap a llevant. Trobem un petit corriol que flanqueja els diferents turons que hi ha majoritàriament per la banda occitana. Aparentment, sota el pic del Port de Siguer, sembla complicat acabar-ne l’ascensió, però amb quatre llaçades per la part andorrana arribem a dalt.

 

 

 

 

 

5 Font Blanca i la portella de Rialb durant la pujada al port

6 Al port de Siguer apareix l’estany Blau

7 Flanquejant

8 Arribant al pic del Port de Siguer

 

CRESTA FINS AL PIC DE TOMASET

Comencem cap al nord caminant un bon tros, fins a un turó petit on ja ens traiem les mans de les butxaques. Al següent ressalt passem per l’esquerra i immediatament agafem el fil de la cresta, on trobem un petit pas del cavall opcional seguit d’un esquenall rocós d’uns 20m amb molt bones preses (II). L’ataquem un pèl per la dreta, després pel mig, i arribem caminant a un bony i al posterior collet. La propera remuntada és una grimpada fàcil on, si es vol, es pot evitar el fil per la dreta primer i per l’esquerra al final, quan es desgrimpa fins al peu del Tomaset.

 

 

 

 

 

9 El primer tram des del pic no és pas el d’una cresta

10 Primers rocs amb balconades de luxe

11 Un dos i...

12 L’inici de la grimpada de vint metres de II

 

Aquí podem triar entre moltes opcions, jo explico la més fàcil, si algú es vol complicar la vida només ha de buscar la roca propera al fil enlloc de l’herba (fins i tot el primer tram es pot fer per la cara oest). Flanquegem horitzontalment cap a la dreta fins que quedem a la vertical d’una llarga canal herbada que, amb algunes intercalacions de roca, ens deixa a pocs metres del cim (I+, compte si és molla). Quan s’acaba la canal, concretament després d’un tram de roques clares a mà esquerra, agafem la cresta de nou i arribem al pic de Tomaset.

 

 

 

 

 

13 Croquis de l’últim tram

14 Desgrimpada per arribar al peu del cim

15 Arribant al cim

 

 

DESCENS

Baixem continuant la inclinada carena cap al nord i, al primer coll, abandonem l’itinerari carener en direcció a l’estany Blau, és dret però no té dificultat. Voregem l’estany per la part septentrional i pugem de nou cap al port de Siguer amb tendència cap a la dreta. Des del port desfem el camí que hem fet al matí fins a l’aparcament de Sorteny.

 

 

 

 

 

17 La neu, al punt per lliscar

18 L’Estany Blau encara aguanta glaçat

19

20 N’hi ha de forans que són valents, i de locals que no s’ho acaben de creure

 

Diferents noms que podem trobar per la ruta

El topònims de la cresta els trobareu escrits en francès: Pic de Bagnels (pic de Banyell), pic de Thoumasset (pic de Tomaset) i étang Blaou (estanh Blau en occità).

 

Data de la ressenya: Octubre 2011

Data de la ruta: Juny 2008

 

 ©muntanyaviva.cat  

 

Versió imprimible

@