Navegant

Casamanya (2740m) des del coll d’Ordino

 

Una de les ascensions més clàssiques i senzilles del principat d’Andorra. La seva posició al cor del país fa que el principal al·licient d’aquesta ascensió sigui l’esplèndida vista que, en dies clars, es contempla sobre pràcticament tot el territori andorrà. No és pas un cim completament isolat, ja que és la part més meridional d’una línia de cims  que ve dels pics de l’Estanyó, de la Cabaneta i de la Serrera, i destaca per ser tricèfal i pel color clar de la seva roca calcaria que la fan una muntanya més lluminosa que les veïnes d’esquists foscos.

 

Zona: Pirineu Andorrà

Tipus d’activitat: Sortides amb nens

També pertany a: Pirineu

 

 

 

 

 

1 Mapa de l’Editorial Alpina

2 Croquis de l’ascensió

3 Casamanya des del sud-est

4 Casamanya des del sud-oest

 

RESUM

Dificultat: Mitjana. Camí molt trepitjat i ben marcat. Pendents una mica drets a la part mitja.

Època aconsellable: Des del mes de Juny fins al mes d’Octubre.

Desnivell: 740m

Horari: 2’15h per una persona adulta. Pels menuts fa de mal dir, podeu comptar unes 3’30h.

Mapa: Editorial Alpina, Andorra 1:40.000

Recomanacions: No és un itinerari per a nens que comencen a caminar, es pot fer molt pesat un pendent tan monòton i dret per a ells. O bé s’hi pot anar amb els petits a l’esquena, o amb nens o adolescents caminadors que ja estiguin acostumats a superar aquest desnivell sense problemes.

Altres possibilitats: Podem anar als altres dos cims de la serra de Casamanya, el cim del Mig i el Casamanya Nord (el més alt). Es tarden 15-20 minuts per terreny més dret flanquejant el caient per la dreta. Hi ha una altra pujada semblant a la descrita però molt solitària i sense camí definit, des del collet de Montaup es pot caminar per tota la serra de la Sauvata fins que coronem el pic del Mig de Casamanya.

 

 

 

 

 

5 Des dels quatre punts cardinals, des de l’est

6 Des del sud

7 Des de l’oest

8 Des del nord

 

ACCÉS AL PUNT D’INICI

El coll d’Ordino està situat entre les poblacions andorranes de Canillo i Ordino. Arribem-hi des d’on ens plagui, l’aparcament habilitat és una vintena de metres per sota el coll en direcció a Ordino (des d’on s’inicia un camí cap al bony de les Neres). Compte però, que si venim de Canillo el primer collet és el de Montaup, des d’on planejant un parell de quilòmetres més s’arriba al coll d’Ordino.

 

 

 

 

 

9 Tot a punt

10 Flanquejant la muntanya per llevant

11 Aviat es veu gran part de l’ascensió

12 Paciència i anar fent

 

ASCENSIÓ AL PIC DE CASAMANYA

Sortim una vintena de metres abans del coll d’Ordino per un sender profundament fressat, i senyalitzat amb marques grogues, que s’enfila ràpidament cap al nord. Veient l’erosió provocada pel pas d’excursionistes ens podem fer a una idea de la freqüentació de la ruta, que és una de les més repetides d’Andorra. A la primera part s’evita la carena flanquejant la muntanya per l’est enmig d’un bosc frondós. El sender retorna a la carena al punt on hi ha una clariana (compte a la tornada de no seguir per la carena avall, és fàcil de no veure el sender que acabem de fer, baixant queda a mà esquerra). Passada la clariana flanquegem de nou per llevant fins a la collada de les Vaques, on els arbres pràcticament abandonen la lluita per viure en tan difícils condicions. Mirant amunt veiem que queda un pendent uniforme amb petits replans que ens donaran un respir a mitja pujada. El primer bony que passem és el cap de l’Astrell (2165m), i després superem el pendent per curtes i escasses ziga-zagues que ens ajuden a atènyer el pla final, des d’on arribem al cim del Casamanya o Casamanya Sud.

 

 

 

 

 

13 Cim de Casamanya Sud

14 De tornada, baixant pel llom

15 La Massana i Ordina al fons

16 Arribant de nou al bosc

 

DESCENS

Pel mateix lloc.

 

Diferents noms que podem trobar per la ruta

Podem trobar els tres cims com a pic sud de Casamanya, pic de Casamanya central i pic Nord de Casamanya.

 

Data de la ressenya: Octubre 2011

Data de la ruta: Octubre 2011

 

 ©muntanyaviva.cat  

 

Versió imprimible

@