Navegant

Estany de Malniu

 

Un llac d’alta muntanya d’origen glacial perfecte per passejar en família. Situat a la falda de l’altiplà de caràcter siberià que uneix el Puigpedrós amb el puig Farinós, és vigilat perpètuament per l’alterós i encrespat castell dels Lladres. Proposo un punt de partida diferent al del refugi de Malniu per vàries raons, és més planer per als més petits, gran part de la caminada té molta menys afluència de gent (tot i que a l’estany de ben segur que trobarem molta gent en diesde festa), i durant l’estiu i en dies festius ens estalviarem la taxa d’accés que fan pagar al refugi de Malniu.

 

Zona: Pirineu Oriental Català

Tipus d’activitat: Sortides amb nens

També pertany a: Pirineu    Catalunya

 

 

 

 

 

1 Mapa de l’Editorial Alpina

2 Croquis aproximat de la caminada

3 Núvols reflectits a l’aigua de l’estany de Malniu

4 Vista dels estanys des del castell dels Lladres

 

RESUM

Dificultat: Baixa

Època aconsellable: Des del mes de Maig fins al mes d’Octubre.

Desnivell: 80m

Horari: Un adult pot tardar 20’. Nens 40’-1h.

Mapa: Editorial Alpina, Cerdanya 1:50.000

Recomanacions: Caminada assequible on hi podem dur els més petits.

Altres possibilitats: Si tenim ganes de caminar una mica més podem arribar a l’estany de Guils (15 minuts més per a un adult). Voregem l’estany de Malniu per llevant, pugem al prat Fondal (on hi ha marcat erròniament un llac en alguns mapes en una zona humida enclotada), i anem cap a l’est fins a l’inhòspit racó on és l’estany Mal o de Guils.

 

ACCÉS AL PUNT D’INICI

Per arribar al punt on comença la caminada tenim dues opcions:

- Des de Puigcerdà anem a Guils de Cerdanya i fem els 7 km que hi ha fins a l’estació d’esquí nòrdic de Guils-Fontanera.  Seguim per pista forestal, agafem un trencall a mà dreta, passem vora el refugi de la Feixa, i 4’8 km després aparquem a la vora de la pista (petit cartell indicador).

- De Ger fem els 10’5 km que hi ha fins a Meranges. Tirem amunt per una pista asfaltada, no fem cas a un parell de trencalls a mà esquerra, i al cap de 7’2 km trobem una cruïlla, a mà esquerra aniríem al refugi de Malniu, nosaltres continuem pujant per la pista forestal de la dreta fins que aparquem el vehicle al cap de 3’5 km més (petit cartell indicador).

 

 

 

 

 

5 Vista des dels peus del puig Farinós

6 Caminant

7 Sender ben fressat enmig del bosc

8 Lleugera pujada

 

CAMINADA FINS A L’ESTANY DE MALNIU

L’únic punt difús és la sortida, més que res perquè hi ha un gran prat que impedeix que hi hagi un sender definit. Avancem pel prat cap al nord/nord-oest fins al bosc, on busquem l’inici d’un sender ample, fressat i marcat amb marques grogues de l’itinerari 120b. Quan el localitzem ja no hi ha pèrdua possible i l’anem seguint enmig del bosc. Té trams molt planers i alguns esquitxats de roques granítiques pròpies d’on som, a alta muntanya. Cinc minuts abans de l’estany ens unim a l’itinerari 119 que ve del refugi de Malniu (compte a la tornada en aquest punt, nosaltres haurem de seguir recte amunt enlloc de baixar cap a la dreta). Arribem a la riba sud de l’estany creuant la sortida d’aigües.

 

 

 

 

 

9 Petits obstacles, grans obstacles

10 Arribant a l’estany de Malniu

11 Els petits i els grans

12 No et moguis

 

TORNADA

Pel mateix lloc.

 

 

 

 

 

13 La boira envaint els cims

14 Qui s’amaga? Una femella d’ànec collverd!

15 De tornada

16 Punt de sortida i d'arribada amb l’inici del sender marcat

 

Diferents noms que podem trobar per la ruta

Hi ha unes quantes contradiccions amb el nom dels estanys. El llac principal de Malniu també l’he trobat com a estany de Meranges, el llac fantasma que marca el mapa adjunt com a estany Mal també se’n diu l’estany del Fener de l’Ós, i l’estany de Guils també s’anomena estany Mal o estany de Mal de Guils.

 

Data de la ressenya: Novembre 2011

Data de la ruta: Novembre 2011

 

 ©muntanyaviva.cat  

 

Versió imprimible

@