DIFICULTAT

 

Dificultats objectives que podem trobar fent la ruta en bones condicions (tant del terreny com pròpies), i en l'època ressenyada. La dificultat l’he valorada en quatre apartats: baixa, mitjana, bastant alta i alta. De tota manera especifico el perquè (duresa física, absència de senders, ruta molt freqüentada, grimpada en algun tram, etc). Al valorar-la també he pensat de quin tipus d'activitat estem parlant, per exemple una caminada amb dificultat bastant alta és més senzilla que una hivernal de la mateixa dificultat. Si és una ruta que demana material específic i tècniques elementals d'escalada o alpinisme teniu més informació aquí. 

 

ÈPOCA ACONSELLABLE

 

L'època en què és més probable que trobem la ruta en les condicions que s'expliquen. De tota manera, a muntanya això és molt difícil de predir i cada any és diferent. A vegades hi ha períodes de baixes temperatures i petites nevades a l'estiu, i a vegades a començaments d'hivern encara no ha nevat. Per tant haurem de seguir l'evolució de cada any per saber quan l'itinerari estarà en condicions. També podrem triar una època en què les dificultats augmentin sensiblement (per exemple una cresta a l'hivern), però fem-ho sempre conscients del que ens tocarà assumir.

 

DESNIVELL

 

El metres de desnivell vertical que haurem de superar per a realitzar la ruta. Un caminador normal, es considera que amb el terreny en bones condicions pot superar uns 300-350m de desnivell per hora (sempre que el camí no sigui molt pla). Si hi surt algun valor negatiu és el desnivell del descens (normalment no l’indico ja que és el mateix que el de la pujada).

 

MATERIAL

 

El material aconsellable per a realitzar la ruta amb seguretat, tot i que les condicions del terreny i les pròpies poden variar molt. Cadascú ha de valorar el que li cal en l'època que triï per a realitzar l'ascensió, o sigui que és a títol orientatiu, hi ha gent li caldrà més material que l'aconsellat i gent que no el necessitarà. Una cosa important, és que a part de dur-lo, s'ha de saber utilitzar. El material bàsic com roba, botes, menjar, aigua, estris d'orientació, farmaciola, frontal, etc, ja se suposa que el triem cadascú, només s'hi posa l'específic per a fer l'activitat en concret.

 

HORARI

 

Temps que ens requerirà només la pujada (penseu que pel descens normalment tardareu un terç menys), o si és un itinerari circular, tota la volta sencera. En els diferents índexs A vol dir només anada i AT és el temps per a l'anada i la tornada. És a títol totalment orientatiu, les variables que ens afecten durant una sortida a muntanya són gairebé infinites. Entrenament, grup nombrós, edat, orientació correcta, pes de les motxilles, condicions meteorològiques, condicions de la neu, terreny moll, necessitat o no d'assegurar amb corda, descansos..., són coses que s'han de tenir presents perquè l'horari no es dispari. Els horaris que dono són pensats per a una persona acostumada a fer muntanya i trobant el terreny en bones condicions. El temps està calculat per fer 300-350m l'hora de desnivell vertical, cosa que si s'està entrenat es pot superar fàcilment. Per a rutes on és necessària la corda, com a les crestes, hi poso un marge ampli d'horari ja que l'horari dependrà de si l'utilitzem molt o poc.

 

MAPA

 

Mapa que he utilitzat per a fer la ruta, n'hi ha d'altres d’igualment vàlids. Per caminar a muntanya és aconsellable que sigui d'escala petita 1/25.000-1/40.000 per veure el més concret possible el terreny on ens mourem, amb les corbes de nivell. En el cas de fer travesses ens n’interessarà un d'escala gran per no haver de traginar 10 mapes a la motxilla.

 

ALTRES POSSIBILITATS

 

Variants properes als itineraris no explicades, però que buscant-ne informació poden complementar la sortida. Bàsicament són possibilitats per poder adaptar-vos el recorregut al vostre gust. També puc esmentar altres rutes per a fer el mateix cim.

 

RISC D’ALLAUS (per a rutes hivernals, alpinisme i corredors)

 

Llocs que crec que són dignes de destacar els perills objectius de provocar o que ens atrapi una allau. Encara que amb la neu el que compta més és seguir l'evolució de les nevades, el vent i les temperatures de cada període. En bones condicions es pot pujar per gairebé tot arreu. Amb risc 5 d'allaus en un pendent inofensiu de 20° podem tenir un ensurt. Cal prendre-ho com un consell i prou, i, sobretot, cal mirar bé els diferents butlletins de perill d'allaus que s'editen diàriament, per trobar el moment idoni. També aconsello fervorosament que porteu sempre ARVA, una pala lleugera, i una sonda per a qualsevol sorpresa, i practicar a cada inici de temporada el seu ús.

 

ORIENTACIÓ

 

Bàsicament és per les canals de neu, ja que segons la seva orientació podrem saber a quina hora hi tocarà el sol, i si després de nevar, la neu, s'hi transformarà amb més o menys dies per estar en condicions. En els itineraris de crestes també l'hi acostumo de posar per saber d'on ens vindrà el sol i el vent en cas de fer-ne.

 

AIGUA

 

Bàsicament per les crestes, ja que, en algunes, l'horari a dalt se'ns pot disparar. Poso l'últim punt abans d'agafar la cresta on probablement en puguem recollir, i el primer punt de baixada on en podrem trobar. A l'estiu és molt important per no quedar deshidratats a dalt.

 

Muntanya viva